Behandeling

Individuele behandeling

Ieder kind is uniek en wordt de behandeling op maat geboden. Afhankelijk van de leeftijd wordt er gewerkt met onder andere cognitieve gedragstherapie. Daarmee kan het zelfbeeld van kinderen en jongen versterkt worden, angsten en depressieve gevoelens verminderen. Cognitieve therapie gaat ervan uit wat we denken, invloed heeft op wat we voelen en doen. Dor te oefenen met nieuw gedrag en andere gedachten, leren kinderen anders te denken en veranderen gevoelens en het gedrag. Er ontstaan nieuwe positieve ervaringen.  

Gezinsbehandeling

Bij de praktijk betrek ik altijd de ouders erbij. Hoe oud het kind ook is. Juist omdat elke verandering bij het kind effect heeft op de ouders en andersom. Dit doen we vanuit de IMH visie, waarbij de elementen van Theraplay en ouder-kind interactie technieken meegenomen worden. Dit kan betekenen thuisobservaties, oudergesprekken of observaties (spelenderwijs) op de praktijk. 

 

  • Angst en depressie
  • Zelfbeeld
  • ADHD en Autisme
  • Gezinspatronen doorbreken

 ANGST Iedereen kan wel eens bang zijn. Soms ervaar je dat je angst niet reëel is en je er last van gaat hebben. Bijvoorbeeld je wordt steeds angstiger om bepaalde dingen en je gaat normale dingen in het leven steeds meer vermijden. Een kleine onschuldige angst kan je hele leven overnemen. Voor deze angstklachten kun je behandeling krijgen. Door middel van cognitieve gedragstherapie leer je je angst overwinnen. Je kunt weer in controle komen met jezelf.

DEPRESSIE Iedereen heeft wel eens een dipje. Maar als je je langere tijd somber voelt en je negatieve gevoelens gaan overheersen, dan kun je spreken van een depressie. Kan niks je meer opvrolijken? Dan kan het helpen om hier over te praten en daar behandeling voor te krijgen.

 Kenmerken depressie * Vermoeidheid * Slaapproblemen * Hoofdpijn * Duizeligheid * Weinig eetlust * Piekeren * Nachtmerries * Slecht presteren op school of werk * Prikkelbaar * Minderwaardig voelen * Gedachten aan de dood

Depressie bij kinderen of baby’s
Ook kinderen kunnen een depressie hebben, maar dit valt valt vaak niet zo snel op. Als kinderen onder andere meer nachtmerries krijgen, slechter slapen, slechter presteren op school en prikkelbaar zijn, dan kan het goed zijn om samen met de orthopedagoog te kijken of er onderliggend een depressie is.

 

© Kinderpraktijk Eindhoven 2023