Basisschoolkind

Mijn kind heeft weinig aansluiting en is vaak angstig” 

Soms kan er sprake zijn van een vermoeden van een ontwikkelingsstoornis zoals ADHD of Autisme. Dan heb je moeite met sociale situaties. Je bent sociaal vaak onhandig en niet zo flexibel. Je vindt vaste regels fijn en verandering is vaak lastig. Het begrijpen van andere is vaak moeilijk. Grapjes van anderen of weten hoe je met andere om moet gaan is een stuk moeilijker. Op school of op je werk loop je er tegenaan dat je moeite hebt met plannen.

Een ander probleem is de prikkelverwerking. Het voelen, ruiken, horen, zien en proeven wordt door iemand met autisme intenser beleefd en komen harden binnen. Kinderen met autisme hebben moeite om met deze prikkels om te gaan of te negeren. Alle details krijgen evenveel aandacht, waardoor ze tragen reageren of overprikkeld raken. Daardoor krijg je angst en onzekerheid, omdat er veel op hun af komt.

Voor ouders vraag dit veel geduld en inzet omdat je voor een kind met autisme meer structuur en regelmaat moet inzetten. Contact maken is vaak lastig. Duidelijkheid en vaste routines zorgen voor rust.

Handelingsgericht kijk ik of er sprake is van autisme en handvatten geven. Daarbij helpt jullie ook thuis om te begrijpen hoe autisme in elkaar zit en hoe jullie in het gezin hier het beste mee kunnen omgaan.

 

© Kinderpraktijk Eindhoven 2023