Infant Mental Health (IMH)

IMH staat voor Infant Mental Health: zorg voor het zeer jonge of nog ongeboren kind (-9 maanden tot 5 jaar oud) en de ouders. Hoe jonger het kind hoe afhankelijker het is van de ouders. IMH is een visie waarbij de ouder-kind interactie centraal staat. Wanneer er spanningen in het gezin zijn, wanneer de ouders veel stress ervaren, heeft dit invloed op de ouder-kind relatie. Het kindje kan zich dan niet goed ontwikkelen en er kan zelfs probleemgedrag ontstaan.

Als ouder wil je het graag goed doen voor je kind, maar  je hoeft het niet perfect te doen. Je kunt niet 24/7 de perfecte ouder zijn voor je kindje. Fouten maken mag en daar kan je kindje ook van leren. Je kunt veel herstellen in de band met je kindje. Kinderen hebben veel veerkracht. Binnen de praktijk maak ik gebruik van Theraplay  en Nurture and Play Spelenderwijs de  band met je kindje sterker maken. Wil je verdere uitleg hoe het traject eruit ziet klik dan hier

Je zou IMH eigenlijk kunnen zien als het bouwen van een huis. Als de fundering niet goed is dan loop je met het bouwen van het huis tegen alles soorten problemen aan. Tijdens de zwangerschap en de eerste twee jaar werkt dit net zo.

Er wordt een fundering (basis) opgebouwd die belangrijk is voor de rest van je leven. In de eerste 1000 dagen gebeurt er veel in de ontwikkeling van je kindje. Dit kost een hoop energie. Van het eerste lachje, het leren drinken uit de fles tot de eerste stapjes. Opgroeien kost energie.

 

© Kinderpraktijk Eindhoven 2023